AVON Flooring® Vinylgolv

Vinylgolv (polyvinylklorid (PVC). Är den moderna varianten av det klassiska PVC-golvet. Sedan 1960-talet användes PVC-golv i stor utsträckning i lägenheter, trapphus, kontor och i industriella och administrativa byggnader. De var billiga, lätta att ta hand om , och slitstarkt mot vatten och smuts och lätt att hålla rent genom att torka av med en fuktig trasa. PVC-golv kom i vanära på grund av den skadliga avdunstningen av mjukgörarna i mjuk PVC vid den tiden.

Branschen initierade en förbättring med initiativen ”Vinyl 2010” och ”Vinyl Plus” (fram till 2020). I synnerhet är frånvaron av skadliga ämnen och återvinning viktiga mål. Marknadsföring och användning av ftalat som mjukningsmedel har förbjudits i EU sedan 2015. Mesamoll används nu som mjukningsmedel för att ersätta ftalat.

Egenskaper:

Vinylgolv är hygieniskt och lätt att sköta. Golvet är varmt för fötterna. Det är okänsligt för fukt. Som ett kostnadseffektivt alternativ till äkta trägolv eller naturstenplattor är det enkelt att lägga, robust och enkelt att ta hand om – oavsett om det finns i ditt hem eller i företagslokalerna. Det har dock en ganska negativ effekt på rumsklimatet, eftersom PVC varken absorberar eller släpper ut fukt och därför inte har någon fuktreglerande effekt. Massiv vinyl är också lämplig för fuktiga rum, för sjukhus och dagis. Okänslighet mot syror och alkalier gör full vinyl lämplig för industribyggnader och laboratorier.

Vinyl finns i alla dekorer och färger. Genom att strukturera ytan uppnås ett speciellt “grepp” (haptics). Genom att kombinera optik och ytstruktur kan sten- eller trädekorer också reproduceras i naturen, varigenom bristen på en sval känsla för stenen är förvirrande när det gäller stenreproduktion.

Ljudutvecklingen i rummet (omgivande buller) och i angränsande rum (stötar) är lägre än vid laminatgolv. Den ljudabsorberande filmen som krävs för flytande installation förstärker denna fördel.

Känsligheten för repor är större än för laminat. Även små stenar under skor eller hårda hjul kan orsaka repor. Å andra sidan bryter rätter betydligt mindre än på laminat-, trä- eller stengolv.

Typer av vinylgolv:

Vinylgolv blir mer och mer populära och utbudet har också ökat de senaste åren. Men inte alla vinylgolv är desamma.

En allmän skillnad görs mellan:

1. Vinyl på HDF-underlag: Detta ungefär 10 millimeter tjocka beläggning har en liknande struktur som laminat. Det läggs flytande.
2. Massiv vinyl: Detta golv, som är upp till 5 millimeter tjockt, kallas också full vinyl. Den finns som klickvinyl för flytande installation, för limning och självhäftande.
3. Hård vinyl: Detta golv har en substratplatta gjord av SPC och ett toppskikt av vinyl. SPC är ett

Sten-plastblandning som gör golvet särskilt robust och ännu mer tåligt än fast vinyl.

Fördelar med SPC-hårda vinylgolv:

1. Den är dimensionellt stabil: mindre ojämnheter i ytan skjuter inte igenom, som med full vinyl. Detta gör förberedelserna för läggning särskilt enkla. Du behöver inte längre noggrant fylla och släta underlaget tills alla ojämnheter har tagits bort. Detta gör hård vinyl särskilt lämplig för renovering: lägg helt enkelt golvet på gamla golvbeläggningar som kakel. Det säger sig självt att underytan inte bör ha stora höjdskillnader och måste vara ren och torr. Dessutom, tack vare SPC-basplattan, är klickanslutningarna stabilare än med konventionella vinylgolv. Vilket förenklar läggningen.
2. Hårt vinylgolv fungerar bara minimalt. Högre temperaturer och temperaturvariationer påverkar inte golvet. Lägg hårda vinylgolv i rum med fönster från golv till tak, öppen spis eller i en vinterträdgård. Ditt nya golv expanderar inte eller deformeras inte tack vare SPC-kärnkortet, vilket kan vara fallet med klassiska vinylgolv. Du kan också lägga golvet över ett stort område och utan expansionsfogar. Du behöver bara planera expansionsfogar från en läggningsyta på 400 m².
3. Tack vare SPC-substratet är Rigid Vinyl extremt tuff och stötsäker. Tryckpunkter från tunga möbler är så bra som omöjliga. Ytan är också slitstark – precis som andra vinylgolv.
4. Fukt kan inte skada golvet. Precis som solid vinyl kan du lägga golvet i fuktiga rum utan att tveka. Vi rekommenderar dock att man limmar golvet över hela ytan så att ingen fukt kommer under golvet. Den låga installationshöjden gör det möjligt att lägga golvet i nästan alla rum. Du sparar själv behovet av att förkorta dörrarna.
5. Hård vinyl är varm för fötterna. Detta beror på vinylslitlagret. Det finns hårda vinylgolv med integrerad ljudisolering. Om du flyttar det kommer du knappast att märka något fotfallsljud. Om du vill lägga ditt nya golv på ett flytande sätt behöver du alltid ljudisolering. Om det redan är integrerat i golvet sparar du ett enda arbetssteg vid läggning.
6. Lätt skött, hårt vinylgolv eller SPC, du kan enkelt ta bort smuts: Sopa och torka golvet med en fuktig trasa.
7. Detta golv har en enorm inverkan på hur ett rum ser ut. Det är därför det finns hårda vinylgolv i många olika dekorer. Oavsett om det är i trä eller sten, är du säker på att du hittar ett golv som exakt uppfyller dina förväntningar.
8. Inga skadliga mjukgörare. Inga skadliga mjukgörare används vid tillverkning av hårda vinylgolv. Så du kan enkelt lägga den i alla rum.

Nackdelar med SPC hårt vinylgolv:

1. Mycket jämn underyta nödvändig för läggning
2. Kan inte läggas på alla gamla golv
3. Tunga föremål kan lämna märken
4. Limade vinylgolv är svåra att ta bort
5. Kan innehålla skadliga mjukgörare om det inte är certifierat eller tillverkat i EU

Användningsområden för SPC-vinylgolv (Stone-Polymer-Composite):

1. Fuktiga rum
2. kök
 • Ej lämplig för:
 • 1. Bastu eller
  2. ett rum med spis
  3. vinterträdgård eller vinterhus
  4. Rum i söderläge med stora glasfronter

  Anledning:Marken tål inte högre temperaturer.

  Det hårda vinylgolvet kan inte läggas på något gammalt golvbeläggning:

  1. Inte på parkett och massiva trägolv, flytande golv, mattor.
  2. Med undantag för en plan yta är det möjligt att lägga golvet på kakel och gamla, helt limmade gamla PVC-golv.
  3. Vinylgolv bör inte förväxlas med linoleum, som är tillverkat av linolja och naturhartser, liksom kork eller trämjöl, kalkstenpulver och andra komponenter och ett jutetyg som substratskikt.