Laminat golv

Laminatgolv, eller i allmänhet helt enkelt “laminat”, är namnet på en golvbeläggning som huvudsakligen består av en träfiberskiva, papper och melaminlim genom en skiktad struktur.

Laminatmaterial har använts för byggnadsutrustning sedan 1920-talet, till exempel för arbetsytor, fönsterbrädor eller väggpaneler. Som golvbeläggning utvecklades högtryckslaminat (“HPL” för högtryckslaminat) först 1977 av det svenska företaget Perstorp i Trelleborg, som släppte de första laminatgolven på marknaden från 1980. Efter den snabba etableringen av laminatgolv i marknaden avverkades under varumärket “Pergo” och företaget har fortfarande många patent på laminatytor.

Liksom prefabricerad parkett består de av tunga och spårelement som läggs flytande och i grunden är uppbyggda i tre lager:

Det översta lagret (överlägg): består av ett eller flera lager av ett fibröst material (vanligtvis papper) som pressas ihop med ett härdande syntetiskt harts (vanligtvis melamin).

Underlagskortet består: av ett trämaterial, t.ex. spånskiva, fiber med medelhög densitet eller hög densitet (MDF / HDF).

Som med förtillverkad parkett fungerar stödlagret som ytterligare stabilisering. Det kan också bestå av fanér eller annat hartspressat lager.

Egenskaper:

Laminat är produkten för kvalitets- och prismedvetna golvlösningar. Dekor, strukturer och modern design baserad på naturen är stilen här. Klickalaminat kan bearbetas enkelt och utan lim. På grund av sin låga konstruktionshöjd är laminat också mycket lämpligt för renovering.

Fördelar:

1. Stort utbud av mönster och finish
2. Lätt att använda tack vare klickanslutningen utan lim
3. läggas flytande utan lim
4. Demontering möjlig utan att underlaget skadas
5. Robust yta, mycket slitstark
6. Lämplig för golvvärme
7. Balanserat förhållande mellan pris och prestanda
8. Särskilt lätt att rengöra
9. Bedrägligt verkligt trä ser till överkomliga priser
10. En mängd olika varianter: från laminat med kakelutseende till laminatplankor
11. Finns med redan integrerad ljudisolering av fotfall

Nackdelar:

1. Inte lika individuellt som ett riktigt trägolv
2. Kan inte renoveras eller slipas, hela brädor kan bara bytas ut
3. Slag ljudsisolering krävs
4. Ingen värmelagring

Underhåll::

För att bevara laminatgolvet är det särskilt viktigt att vatten eller andra vatteninnehållande vätskor torkas av omedelbart. När vatten rinner in i fogarna mellan de olika bitarna av laminatgolv kan träfibrerna i basbrädet expandera och skapa stötar och vågor. Dessa bucklor kan inte längre tas bort eftersom träets svälltryck också har förstört limets hållfasthet.

Att ta hand om ett laminatgolv är enkelt. Ull- eller dammfluffen som skapas av den släta ytan kan dammsugas med en dammsugare, laminatet kan torkas av med en lätt fuktig trasa eller mopp då och då.

Avlägsnandet av tung smuts kan vara problematiskt, eftersom stående vatten i samband med slipande rengöringsmedel kan tränga in i laminatfogarna och få det att svälla. På medellång sikt skalar beläggningen sedan av lederna och laminatet förstörs. För rum där hög hygien krävs eller där det är mycket smuts bör ett golv som är mer vatten- och nötningsbeständigt väljas i enlighet med detta.

Husdammallergipatienter kan ha nytta av att lägga ut en liten matta, särskilt på vintern. Som ett resultat ackumuleras dammet i mattan och distribueras inte i rumsluften genom värmecirkulationen. Mattan kan sedan dammas utanför lägenheten.

Användningsområden:

Laminat är utan tvekan en av de mest utbredda golvbeläggningarna och finns i de flesta rum: vardagsrum, barnrum, förrum, sovrum, kök, källare och till och med fuktiga rum.

För så kallade fuktiga rum som kök, badrum, bastur eller tvättrum tillämpades dock följande tidigare: laminatfria zoner. Det finns vissa tillverkare på marknaden som producerar fuktsäkert laminat.