Bamboo golv

Bambu är ett av gräset och växer extremt snabbt. De träiga stjälkarna används för golvbeläggningar av bambu; materialet finns i form av parkett, paneler, fanér, rullade varor, kakel eller golvbrädor. Förutom den snabba tillväxten har bambu en hög fuktbeständighet och är därför också lämplig för installation i badrum och andra fuktiga rum. Bambuparkett är cirka 30% hårdare än ekparkett och är mycket slitstark. Underhållet motsvarar träbeläggningen, läggning är möjlig som flytande eller lim.

Bambu tillhandahålls som golvbeläggning i olika varianter. Läggningen motsvarar de analoga golvmaterialen av trä, dvs. flytande, limmade eller också som en undergolvskonstruktion. Man skiljer:

1. Massiv parkett och remsaparkett gjord av limmade och pressade bambufibrer
2. Industriparkett av bambu består till exempel av vertikala enskilda lameller som hålls samman av ett tejp. Efter limning avlägsnas tejpen och golvet slipas och får en slutlig behandling.
3. Färdiggjord parkett eller klickparkett av bambufaner på en tunga och spårbasplatta med ett underlag
4. Plankor och brädor som flerskiktsbrädor med runda fasningar eller tunga och spår

Ytbehandling av bambugolv:

På samma sätt som trägolvet kan bambugolvet avslutas på olika sätt. Det är möjligt att täta den helt lagda ytan, med färdig parkett är de enskilda elementen ofta redan målade eller förseglade. Bambugolv kan också vaxas och oljas.

Den okomplicerade vården och beläggningens okänslighet för smuts talar för lacken. En matt yta rekommenderas så att ett lackerat golv också ser naturligt ut.

Oljade ytor ser väldigt naturliga ut, men efterbehandling krävs med jämna mellanrum. Beslutet om en oljad yta fattas redan vid inköp, plankorna eller parkettlistorna kan redan förbehandlas.

Hårdvaxolja ger fördelarna med lack och kombinerar dem med de på den oljade ytan. Vaxet tränger igenom ytan på bambu och bildar ett permanent lager som också delvis kan förnyas.

Underhåll av bambugolv:

Bambugolv kan rengöras enkelt och regelbundet med en golvmjölk speciellt utformad för bambu eller andra rengöringsemulsioner. För underhåll är det tillräckligt att tillsätta ett lämpligt rengöringsmedel i vattnet och torka golvet med en fuktig trasa. Inga pooler eller pölar får finnas kvar på ytan. Aggressiva rengöringsmedel, medel och verktyg som skrubbar eller repar ytan får inte användas.

Fördelar med bambuparkett

1. En av de viktigaste fördelarna med bambuparkett är att den är okänslig för fukt. Till skillnad från ek eller bokparkett skadar du inte träets struktur om du torkar av den med en fuktig trasa. Även ånga kan inte skada materialet. Av denna anledning är bambuparkett lämplig som golvbeläggning i badrum, kök och andra rum med hög luftfuktighet såsom bastur.
2. Bambuparkett är också populärt på grund av dess höga motståndskraft. Brinells hårdhet, som uttrycker materialets tryckhållfasthet, är 40 N / mm2 och därmed inom trätyper som Merbau, ask och wenge, som är bland de hårdaste. Det betyder att den kan användas i kommersiella rum och med tunga möbler.
3. En annan fördel med bambuparkett är dess unika utseende, som skapas av den speciella produktionsprocessen, där remsorna kokas från stjälkarna, torkas och limmas under högt tryck. En skillnad görs mellan horisontellt och vertikalt arrangemang, beroende på om de pressas ihop horisontellt eller upprätt. Medan den horisontella varianten har en heterogen struktur ser upprättstående lameller mer enhetliga ut.
4. Hållbarhet är också en aspekt som talar för bambuparkett. Till skillnad från ek-, teak- eller valnötskogar, som hotas av rensning, växer bambuväxter tillbaka mycket snabbt och når sin slutliga storlek efter bara några månader. Eftersom endast de lignifierade stjälkarna fälls under skörden förstörs inte växten ändå. Därför äventyrar inte ens hög efterfrågan världens bambulager.
5. Kostnaderna för bambugolv är måttliga mellan 30 och 70 euro per kvadratmeter. De olika priserna beror på de olika konstruktionsmetoderna och slitage- och stödlagrets höjd. Du bör se till att du väljer ett bambugolv med ett högkvalitativt underlag. Om den är för mjuk kan parketten gå sönder under tunga laster eller bildas fula bucklor.

Nackdelar med bambugolv:

1. Med golvvärme är det viktigt att se till att tillverkaren har godkänt bambugolvet för det. Endast dessa golv ska användas för golvvärme.
2. En annan möjlig nackdel med bambuparkett är färgen, som till skillnad från andra träslag inte kan ändras. Konventionella parkettfärger fördelas endast oregelbundet på grund av bambuens struktur och resultatet är sällan optiskt tillfredsställande.