JavaScript seems to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website. Click here for instructions on enabling javascript in your browser.

Tips vid bygge av altan och trädäck i träkomposit

Att anlägga trädäck på baksidan eller vid en eller flera gavelsidor av ditt hus, är ett utmärkt sätt att få till en bättre utomhusmiljö. Förutom att det är snyggt och praktiskt så kan värdet på din fastighet öka. Om du planerar att anlägga ett utedäck av komposittrall finns ett par saker du bör tänka på:

EKONOMI

Gör en kalkyl för din nya uteplats, (totalkostnad över tid). Tänk igenom ditt beslut, angående miljö, hållbarhet, ekonomi, utseende och livslängd. Vilket innebär inköp, materialval, montering, framtida underhåll, miljö...
Villaägare som vill ha ett trädäck med hög prestanda med lågt underhåll och som ger ett mervärde för fastigheten, skall överväga att välja komposit- trädäck från Green Plank
®

STORLEK / FORM OCH MÖNSTER

Du kan bygga ett Green Plank® underhållsfritt komposit- trädäck, hur stort du vill, inom lagliga gränser.

Men tänk på:
Ett trädäck som är stort på liten yta, eller litet på stor yta, kan se oproportionerligt ut, vilket misspryder intrycket. Trädäck kan byggas med den form du önskar. Enkla förändringar av t.ex. en vinkel i ett hörn, mönsterläggning 45° eller 90°. Olika sektioner eller olika nivåer går även, du väljer! Du kan även bygga det runt en gavelknut, eller integrera ett staket, en skärmvägg eller ett räcke i ditt trädäck.
Men tänk på vad ändamålet med trädäcket skall vara: Enbart solplats, grillhörna eller med en större matplats, kanske finns en pool i anslutning till trädäcket. Gör gärna en skalenlig skiss, och glöm inte bort att planera in tillräckligt plats för rörelse runt utemöblerna. Här refereras till några av de mest populära formerna. Uteplats/Trädäck - inspiration, inredningstips och byggtips.

GÖRA JOBBET SJÄLV? (Eller anlita byggare)

Om du funderar på att bygga ditt eget trädäck, så kan det vara en stimulerande och utmanande uppgift. Det kan också snabbt förvandlas till en fullständig mardröm. Även om du har kunnandet för att bygga ditt egna trädäck, så finns det många skäl till att anlita en byggare. Är du inte van vid hantverk, är det alltid bäst att anlita någon som har kunskapen.

Ställ några frågor till dig själv:

Har jag rätt verktyg? Hammare och såg gör ingen snickare!
Har jag tid? Många är tidsoptimister, och tar på sig för mycket jobb. Tidspress kan lätt förstöra din dröm om det perfekta trädäcket.
Arbete 8-16, hämta och lämna barn, umgås med familj, med mera, skall också hinnas med... I de flesta fall är det bättre att anlita en byggare, som har de rätta verktygen och kompetensen. Denne gör jobbet snabbare och kanske bättre, medan du gör andra, roligare saker. Du får jobbet gjort på utsatt tid, och ordentligt blir det. Ta vara på din fria tid...
Dessutom har byggaren försäkringar och lämnar garanti på sitt arbete.

VAL AV MATERIAL

Vilket material ska ditt utedäck byggas utav? Att välja rätt material är förmodligen det svåraste beslutet att fatta. Det finns ett stort utbud att välja bland, i varierande pris och kvalitet. Välj därför ett material av hög kvalitet som är anpassat till Skandinaviens hårda klimat. Green Plank® underhållsfria trädäck/utedäck, är ett klokt materialval då det förutom att vara mycket kostnadseffektivt, är snyggt, håller hög kvalitet, är vatten- och väderbeständigt, väldigt lättskött och barfotavänligt.

TIPS VID MONTERING

Alla skruvar, spikar och bultar måste vara galvaniserade eller rostfria. Använd dold skruvning.
Förborra varje skruvhål, eftersom gamla reglar / bjälkar ofta är torra och hårda, vilket kan orsaka att skruven går av.
Konstruera ditt trädäck så att det är starkt nog till att hålla för många personer samtidigt. (medelvikt för en person=70-100 kg)
Följ gällande byggnormer ang. staket, räcken, skärmar och golvkonstruktion.
RÖRELSEMÅN: 3-5 mm mellan brädorna och mot intilliggande fasta konstruktioner. 6 mm avstånd lämnas mellan brädornas kortändar för att tillåta expansion och kontraktion)

Tips: Rengör ytan under det nya trädäcket ordentligt och lägg ut fiberduk, (även under reglar/bjälkar) och täck med sand, så minskar du risken för ogräs.

Tips: Justera Regel/Bjälkavståndet, beroende på lastpåverkan. (se Tips under montering)

 

Se även:

» Renovering av Altan

» Byta Trätrall

 

Lista på alla artiklar

Back to articles